DET ÄR FÖR OVANLIGHETENS SKULL.

jag pratade precis med anna. hon gör mig glad. fast hon själv är seg och sådär lagom mör. utav detta samtal föddes någonting minst sagt ovanligt. jag sitter nu och lyssnar på toplistor på spotify. det är inte jag. jag är den som lyssnar på aningen föråldrad musik. sånt där som andra gärna spelar över. men idag känns det bra. för ovanlighetens skull.

NU KAN DU FÅ MIG SÅ LÄTT. LÄTT. LÄTT.


GOD JUL.

det är något med den här julen som faktiskt känns förvånadsvärt bra. jag är inte den där tjejen som annars ser julen som särskilt speciell. men i år. i år nynnar jag till julsånger, jag skalar räkor som att det vore det mest naturliga och jag bakar och stökar. kanske det är för att min äskling är hemma. kanske det är för att vi flyttar ihop om några dagar. eller så är det helt enkelt så att jag börjar digga julen mer och mer. hej hej och god jul.

ETT UTKAST.

"Ansi Aronson föddes en lagom solig förmiddag i maj 1969. Samma år som Woodstock briljerade och samma år som Armstrong strosade på månen. Ansi var redan vid födseln lugn som en filbunke. Hon gapade och gormade inte som andra nyfödda ungar gör vid första mötet. Hon öppnade sina ögon, andades lugnt och tittade sig omkring. Barnmorskorna fick knåda och klämma fram det rutinmässiga skriket. Det var som att Ansi visste att hon föddes in i en, enligt normerna, ”lite annorlunda” familj. Hon skulle vara tvärtemot. Kanske borde hennes föräldrar förstått redan då, att denna unge inte var som de kanske hoppats. Inte lika impulsiv och äventyrslysten. Inte lika orädd och sprakande. Inte som dem. Att hon många år senare inte skulle vara kapabel till att föra deras frihetsrop, färgglada kläder och fritänkande vidare. Men vem kunde väl ana det, den där lagom soliga förmiddagen i maj 1969."


HEJ.

så nu sitter jag här. städsvettig och ljummen. pärlor på pannan och massa strunt i huvudet som vägrar att lämna plats åt förnuft och annat livsnödvändigt. men det är inte över ännu! naglar ska målas, sängar ska bäddas och kakor ska glaseras. julen är bra jävla harmonisk.

DAGEN FÖRE DOPPAREDAGEN.

mitt hår är rullat. min kropp pryds av fullkomligt oglamorösa städkläder. mina ögon är tunga som bly. och mitt hjärta gör lite längtas ont. jag saknar min kajsa.

EN GODNATT KYSS TILL DIG.


JAG BAKAR HELLRE NYKTER.

nu ligger jag i min säng. håret luktar varm ugn och kroppen känns som överjäst deg. idag har jag bakat. och städat. och tvättat. och begrundat mitt nya yrkesval husmor. skämtosido.
förövrigt flyttar jag 940,1 km om cirkus fyra dagar. jag har inte packat. jag har inte ordnat det jag bör. men mentalt är jag redan där.

DUNDER OCH BRAK.

som en julklapp i april.
så kändes det att träffa honom igen.
nu känns livet.
jag vet inte riktigt vilka känslor som dominerar.
men jag vet att det känns.
och jag vet att det känns bra.

LILLA DU.

att lukten av gran kan vara så förblindande härlig.

ATT MIN LÄNGTAN ÄR ÖVER.

i tvåhundrafyra dagar har jag väntat på den här kvällen. väntat, längtat och suktat. nu är den äntligen här. om inte allt för länge, ska jag släcka min lampa och låta mönstrena från julstjärnan sakta ta över både väggar och tak. sakta ta över mig. det är få saker jag älskar så mycket som, mönster klättrandes upp för väggar och känslan av att någonting stort händer imorgon. för det är precis vad som komma skall. någonting stort.

FÖRÖVRIGT.

jag lyssnar på edith piaf. drömmer om att fly sverige. bosätta mig i ett land där fruktiga vårvindar, dov cigarett rök och hjärtliga skratt dominerar. där kan jag sitta. blicka ut genom ett stort öppet fönster. på gatan nedanför rör sig människorna som i en saga. dom strosar, utan att stressa. utan bekymmer. jag fingrar på mina cigaretter med röd målade naglar. jag kan leka med min kamera och lära mig om livet. lära mig om det där som inte står skrivet i böckerna.

OM JESUS VAR EN KVINNA.

jesus var definitivt inte en kvinna. om så var fallet. varför skulle hon då ge mig mensvärk, halsont, tandvärk, svettningar, kräk känslor, resfeber och skuldkänslor på en och samma gång? tänk att jag så länge hoppats och hoppats att jesus var en kvinna. men nu är det givet. jesus var en man.

SÅ HON DANSAR MED DE SMÅ FÅGLARNA.

runt, runt.
och om igen.
som en oundviklig svallvåg av känslor.
känslor som blandas med verklighetens små pusselbitar.
nära är långt bort.

MORGON STUND.

när ansiktet, och allt vad det innebär, är sådär lagom svullet och morgon mysigt. för att det är det nu.


ATT VARA MÅTTLIGT TRÖTT.

nu ligger jag här. i min lillebrors säng. med gosedjur och kuddar som aura och fotbolls medaljer som klingar och petar mig i huvudet så fort jag rör mig. min hjärna känns svullen och grötig. min kropp känns slapp och lam. men. idag blev jag tjugo år. tjugo år. idag fick jag också en propp i handen, en hel skara fantastiska pressenter och sist men inte minst. det näst vackraste en kan ge till en annan. jag fick en kärleksgåva. det brännde till så där härligt i kroppen när jag slet upp pappret och kände den välbekanta doften. doften av rosor. rosor från dig till mig.

FRÅN NITTON TILL TJUGO.

imorgon när jag vaknar är jag inte längre en sån där tonåring. åtminstone inte officiellt. imorgon när jag vaknar är jag vuxen. jag antar att det då inte längre är okej att begära gömda påskägg under påsken, beställa cola på restauranger och inte äga någon form av bonuskort. men det går nog att tänja lite på de tre sist nämnda.

ATT STÄDA SÅ TRASORNA GLÖDER.

att städa till melodierna av att jag faktiskt konverterar till vuxen världen imorgon kan ju tyckas helylle och helt fantastikt. det trodde jag också. så på sattes städkläderna och igång sattes både dammsugare, skur-hinkar och dammvippor i rörelse. fast det var inte så kul. det är inte så kul att städa. betydligt roligare skulle det ju vara att städa tillsammans med karln min över ett glas vin och lite sån där "nu städar vi för fulla muggar" musik. men här städar man själv. och inte är jag klar än!

NÄR MAN DRÖMMER OM LIVET OCH LIVET EFTER.


ATT BAKA. BAKA BAKAR.


VILD I MIN MUN.

vi ger och vi tar.
som en oskriven regel ger vi varandra det.
det som får verkligheten att suddas ut
och fantasin att ta över.
vi ger och vi tar.

FUNDERSAMMA FREDAGS FASONER.

jag är en sån där tjej som drömmer om att vara spontan och leva efter en "fånga dagen" filosofi. men egentligen så betyder planering & ordning a och o för min mentala överlevnad. jag är en sån där tjej som skjuter upp att raka benen tills det att ett synbart mellanrum skapats mellan jeansen och huden. och tills det att det är ok att byta ut ordet "hår" till "regnskog". jag är en sån där tjej som glömmer bort vad det var jag skulle göra under sträckan hallen-köket. jag är en sån där tjej som inte gärna går och lägger mig utan att stänga garderobs dörren. jag är en sån där tjej som kan fundera och disskutera med sig själv tillsammans med marit bergman som bakgrunds musik.
ja, jag är en sån där.

JAG SKRATTAR MIG MÄTT.

att skratta åt sitt eget missnöje kan ju tyckas vara ganska stört. men vad ska man göra? jag sitter (läses; ligger) på min sjärt, kollar urdåliga repriser på tv och väntar på min lilla mamma. det var påtagligt länge sedan jag tvättade håret, jag känner mig allmänt ful och är lite ledsen över att min kille inte är här.
så ja, då skrattar jag.

RSS 2.0